XC-Sjælland

Nogle af vores elever og piloter:

 

Birger – Tidligere klub formand, senior instruktør

 

Et halvt liv med drageflyvning

 

“Vi, der vil flyve, er ikke en stor del af klodens folk, men når vi møder hinanden kan vi meget hurtigt finde mange fælles områder af hver vores personlighed der matcher og vi skal ikke være mange før vi føler os som glade fugle i flok på træk mod nye horisonter. Her kommer et kort rids af mit vidunderlige liv med drageflyvning.”

 

Birger har skrevet en spændende fortælling om sin tid som klub medlem, klub formand og bestyrelsesmedlem, klub stifter, instruktør, og ikke mindst som pilot. Hele historien kan læses her:

 

https://docs.google.com/document/d/1r 5iEy9JNTCxF UJhD5L JHVosaoeIYV/edit?usp=sharing&ouid=109979594849526341498&rtpof=true&sd=true

Otto – Elev

 

Jeg startede med at hangglide, da min gode ven Allan fik den ide, at vi skulle ud at hoppe med faldskærm, hvilket jeg synes var en fed ide. Men jeg syntes det kunne være 10 gange sejere at prøve at hangglide, fordi det har været en kæmpe barndomsdrøm for mig at flyve, ikke i en flyvemaskine, men frit ude i tynd luft som en fugl. Hvilket for mig er hanggliding. Så mig og Allan ringede ind til hangglidingklubben og vi fik at vide, at vi ikke bare kunne få en flyvetur, men vi kunne tage uddannelsen og flyve selv, hvilket var kæmpe stort for mig og en virkelig fed mulighed.

 

Allan stod af mens jeg mødte op i klubben så snart det var muligt. Nu har jeg snart fløjet 3 år. Minus et efterskoleophold. Flyvningen har givet mig en masse glæde og sjov, nogle af mine største oplevelser de sidste 3 år har jeg haft i luften som fx at komme op over skyerne for første gang. Eller bare komme op og se hele vejen rundt om Sjælland på en helt klar dag. Men det bedste har været at lære at flyve, og at komme op i en god højde for første gang.

 

Jeg har stadigvæk en hel del at lære. Jeg går ofte og tænker på et eller andet jeg gerne vil prøve af i luften, så kan ofte ikke vente med at komme op igen.

otto1
Bakketræning på Herstedhøje
otto3
Ankomst ved Drøsselbjerg strand
otto2
Der ses på landingsforhold på stranden
otto4
Et af Otto's første optræk til større højde
Roland – Elev
 

 

Da jeg var 9 år gammel, sprang jeg ud fra taget på vores hus med en parasol i håbet om at svæve elegant til jorden. Hvis du selv har forsøgt dig med en paraply i blæsevejr, kan du sikkert se for dig hvordan det gik. Jeg slap fra forsøget uden seriøse skrammer alene fordi jeg landede i haven hvor jorden var ekstra blød på grund af de mange nedgravede spande fra lokummet. Det var kun stoltheden der tog lidt skade, og resten blev klaret med haveslangen inden nogen så det. Trods dette mislykkede første forsøg på at svæve som ørnen, forlod drømmen mig aldrig. Jeg fik dog travlt med andre fantastiske ting i livet og drømmen gled lidt i baggrunden.

 

50 år senere var jeg på vej sydover i bil langs Esrum Sø, da jeg fik øje på en stor mørk skygge på himlen. Heldigvis var der en rasteplads lige fremme, og der stod jeg så på første parket til havørnens elegante svæv på himlen. Lige der blev drømmen om at flyve som fuglen vagt til live igen. Hvis du var en af dem der kørte forbi og så mig den dag, må du have undret dig; Hvad var nu det? En voksen mand – nogen vil sikkert sige en ældre mand, i trancelignende tilstand med blikket og armene vendt mod himlen – der på rastepladsen vest for Esrum Sø. Jeg får stadig gåsehud når jeg genkalder mig oplevelsen. Når man nærmer sig de 60 år, ved man godt at man nærmer sig opløbsstrækningen for livet. Hvis jeg skulle svæve elegant som ørnen var det nok sidste udkald.

 

I sensommeren 2018 meldte jeg mig til prøvedag hos XC-Sjælland, der er den eneste Hangglider-klub på Sjælland. Jeg havde nok lidt fordomme om hvem der dyrkede sporten og bekymring om hvorvidt jeg ville passe ind blandt disse 25-årige adrenalinjunkier som det jo måtte være. Jeg er jo tydeligvis ikke 25 år og bestemt ikke adrenalinjunkie. Men lad mig straks indrømme; Alle mine fordomme og bekymringer blev bragt til skamme fra det øjeblik jeg ankom på pladsen i Tølløse til prøvedagen. Yngste medlem var 17 år, ældste medlem var 68 år og ikke en eneste adrenalinjunkie i syne. Bare seriøse og kompetente mennesker med et fælles brændende ønske om at flyve som fuglen. Jeg følte mig velkommen og tryg fra første øjeblik.

 

På prøvedagen fik jeg mulighed for at se og deltage i dagens aktiviteter. Fra klargøring af bane og optrækssystem til samling af skoledragerne som eleverne benytter. Skoledrager udmærker sig ved at være ”nemmere” at håndtere for begyndere. Helt så nemme er de dog ikke. Det mærkede jeg, da jeg efter grundig instruktion fik mulighed for at håndtere og løbe med dragen på jorden. Efter lidt forsøg fik jeg dog tydeligt fornemmelsen af, ”at det kunne jeg lære”. Det er nu mere end 1 år siden, men fornemmelse af at dragen gerne ville flyve med mig og bare ventede på at jeg blev klar sidder stadig i kroppen.

Prøvedagens højdepunkt var helt klart Tandemturen med Fredrik Vincents, der er erfaren Tandempilot. Starten var fantastisk og inden jeg fik tænkt ”hold da op”, var vi 350 m oppe. Det er umuligt at beskrive fornemmelsen af ”at hænge deroppe”. Intet kan forberede dig på oplevelsen. Alle sanser er i brug og din hjerne arbejder på højtryk for at behandle indtrykkene. Alle mine forventninger til hanggliding blev indfriet – og en hel del mere. 2 dage senere var jeg medlem af XC-Sjælland og tilmeldt skolingsforløb.

 

Hanggliding er naturligvis først og fremmest flyvning i sin reneste form. Men det er også natur, udendørsliv og ikke mindst et fantastisk fællesskab hvor vi passer rigtigt godt på hinanden og hvor alle bliver hørt.

Kom forbi til prøvedag – så vil du se hvad jeg mener.

roland1
Roland afprøver vindstyrken ved Stevns klint, med en mand ved hver sidewire
roland2
Skolingsdag i Tølløse
roland3
Klar til træk
roland4
Optræk i Tølløse

Benjamin

Jeg har altid været fascineret af flyvning, og har utallige gange siddet og drømt mig op i skyerne. Da jeg en dag sad og kiggede youtube videoer og helt tilfældigt endte med at se flyvninger med hang glidere, blev jeg dybt berørt af denne – tilsyneladende, reneste form for flyvning. Efter lidt research fandt jeg frem til XC-Sjælland og tog kontakt til chef instruktøren, som inviterede til prøvedag på “Dansktoppen”. Dagen endte med 4-5 sekunders airtime, og derefter var jeg solgt!

 

 

Mange år efter ser jeg verden med andre øjne – i mere end én forstand, hvad enten det er lodret ned fra en kilometers højde, eller når jeg står på jorden, kigger op, og prøver at læse vejret. Når jeg flyver føler jeg mig fri.. Det lyder måske som en kliché, men det er sandt! Alle tanker om alt andet forsvinder og jeg flyver kun, intet andet.

 

Jeg elsker alt ved min flyvning; klargøring af mit udstyr, læsse dragen på bilen, køreturen, udpakning, samling, preflight check, og – ikke mindst, når jeg letter og er på vej op i skyerne – enten for at lave en nedflyvning, eller for at finde termikken, som bærer mig endnu højere op, eller race på skrænterne.

 

Til sidst vil jeg nævne det gode kammeratskab og de fine venskaber som min flyvning i XC-Sjælland har ført med sig.

 

Vi ses deroppe…

VIRB_0077-00-00-32-966
Opræk, Tølløse flyveplads
VIRB_0088-00-15-47-357
Skræntflyvning på nordkysten
Benjamin3
Bakkestart på Herstedhøje AKA "Dansktoppen", Albertslund
VIRB_0072-00-32-37-264

Flyvning i Greifenburg, Østrig

Bek – Elev

 

 

Mennesker er ikke fugle, som kan bare flyve når de vil og hvor de vil. Men vi kan efterligne flyvning, og hanggliding for mig er det tætteste jeg kan komme på smagen af flyvningsfrihed.

Woody Valley Flex
Bek afventer optræk
bek2
Sekunder før take-off
bek3
Endnu en fed dag på Tølløse flyveplads
bek4
Bek's første nedflyvning på skrænt. Her er det Venø

Emil – Elev

 

 

Det er vel ret klassisk, det der med at drømme om at flyve som fuglene. Følelsen af frihed, at spejde ud over arealer man kun kender fra frøperspektiv, helt alene, mellem himmel og jord. Skønhed og ro. Og et lille skvæt adrenalin.
Jeg vidste at jeg ikke gad at hænge og dingle fra en faldskærm eller sidde inde i en kabine i et svævefly. Nej, at flyve som en fugl kræver vinger, og at man har vinden i ansigtet.
Det var det der fik mig til at gribe knoglen og komme i gang med hang gliding og hver eneste tur i luften er stadig en kæmpe oplevelse.
 
emil1
Emil's første flyvning med væsentlig større højde
emil2
Sådan føles det at flyve! 😀
emil4
Klar til træk
emil3
Første fulde optræk og landing ved startsted

Frederik – Instruktør

 

Jeg har et mål for mine elever: Alle skal blive trin 5 piloter! Fordi jeg vil flyve sammen med jer og få en masse fede oplevelser!

Frederik6
Frederik klar til tandem flyvning
Frederik
Greifenburg, Østrig
Frederik4
Skræntflyvning på Nordkysten, Strandbjerggård
Frederik3
Frederik tester et nyt flyvested - Drøsselbjerg strand

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.